‘Balance is the key to life’

Justa Donker

Ik ben Justa Donker, gediplomeerd Holos massagetherapeut en gediplomeerd coach. Het werken in dit mooie vak zorgt ervoor dat ik bewust leef en meer geniet van de momenten in het nu. Mijn eigen loopbaan ben ik begonnen met een kantoorbaan in het bedrijfsleven. In 2009 maakte ik kennis met massagetherapie en merkte al snel dat het mijn geest tot rust bracht, me bewust maakte en energie gaf. Zo ontstond mijn passie om zelf ook te gaan masseren en mensen te begeleiden. Ik heb eerst een opleiding tot sportmasseur gevolgd en vervolgens de vierjarige Hbo-opleiding tot massagetherapeut aan de Holos Academie in Utrecht.

Het geeft me voldoening om mijn cliënten de kracht van aanraken te laten ervaren. Stilstaan bij wat er speelt in je leven, hoe lastig of confronterend soms ook, maakt je bewust. Hierdoor kun je ook stappen zetten die beter bij je passen. Ik ondersteun je daar graag bij. Daarom heb ik na de nodige ervaring als massagetherapeut, een geaccrediteerde coachopleiding gevolgd bij opleidingsinstituut Nonons in Amsterdam. Zo help ik mensen nog gerichter bij de stappen die ze willen zetten. Het is zo mooi om eraan bij te dragen dat mensen (weer) in hun kracht komen te staan.

Veel voorkomende thema’s in mijn praktijk zijn gerelateerd aan verlieservaringen, zoals het overlijden van een dierbare, het verlies van een baan, een echtscheiding, een verhuizing of een ernstige ziekte. Een verlies van iets of iemand gaat altijd gepaard met rouw. Dat deed me besluiten om me hier verder in te verdiepen via de opleiding Lichaamsgerichte Begeleiding bij Rouw in Amsterdam.

In mijn vrije tijd zwem ik graag in open water en loop ik hard in de Kennemerduinen of in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik hou ook van tennissen en voor een heldere geest doe ik aan yoga. Ik ben getrouwd en heb twee zoons.

Ervaringen en reviews van cliënten

Ik vroeg me eerst af: ‘Wat is massagetherapie eigenlijk precies? Is het niet effectief genoeg om ‘gewoon’ te ontspannen na of tijdens een massage? Wat zou ze van me willen horen?’ Sinds ik regelmatig bij Justa kom, maak ik me niet meer zo druk over dit soort vragen. Ik voel me altijd welkom en Justa luistert heel aandachtig naar me. Meestal stelt ze eerst wat vragen (of een enkele), en daarna gaan we naar de massagetafel. Ze zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt, en laat je wennen aan de aanraking. Ik vind het altijd bijzonder wat een massage bij Justa met me doet. Het brengt me rust of een helder inzicht. Ik voel me na zo’n massage altijd ‘gezien’ en ga met een prettig, warm en ontspannen gevoel naar huis.

Goed loopbaan-coaching traject! Justa nam voldoende tijd voor elke tussenstap.

De manier van coachen in combinatie met de opdrachten waren heel effectief. Ik kreeg meer inzicht in mijn interesses, waarden, persoonlijke successen, talenten, minder sterkte kanten en Justa gaf mij een enorme duw in mijn rug om te kijken en te zoeken naar banen/verschillende mogelijkheden. En alles te verkennen. En niets uit te sluiten. Dat was heel prettig. Dat ze niet sturend was daarin. Ik kreeg weer zin in een nieuwe baan!

De massages van Justa vormen voor mij een welkom rustpunt in een druk bestaan met werk en kinderen. Het helpt me keer op keer om stil te staan bij wat ik nu eigenlijk voel in mijn lichaam en stelt mij in staat om daaraan toe te geven. Daardoor ben ik beter in balans en kan ik dichter bij mijzelf blijven in het dagelijks leven.

De betrokkenheid van Justa is groot en tegelijkertijd voelt het ook dat ze haar professionele afstand kan bewaren. Een goede balans wat mij betreft. Er was gelijk vertrouwen en warmte, waardoor ik voor mijn gevoel heel open kon zijn. Het was een groot bewustwordingsproces op meerdere niveaus voor mezelf doordat we veel onderwerpen hebben kunnen bespreken in alle openheid. Ik heb echt kunnen voelen en ervaren en dingen vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken. Bracht dus veel inzicht, van grote meerwaarde!

Onder de handen van Justa vind ik die zeldzame oase van rust en overgave. Een plek om veilig naar binnen te keren, dichtbij mijn kern en herstel opslaan tot in celniveau. Opgetogen dat ik haar eindelijk heb gevonden, is zij mijn vaste poel van stil geluk.

Het coachtraject zou ik typeren als warm, persoonlijk en inspirerend. Wel ervaarde ik door persoonlijke omstandigheden veel zaken als iets wat ik weer moest doen, waardoor dit druk opleverde bij mij. Zo ook een aantal opdrachten die ik meekreeg naar huis. We hebben besproken hoe ik hiermee om kon gaan. De toegepaste methoden tijdens de coaching sessies waren nuttig en intrigerend. En het was voor mij een bewustwordingsproces en daardoor verhelderend.

De massages van Justa werken voor mij helend en ontspannend, uitgaande van de wisselwerking tussen lichaam, geest en ziel. De massages helpen mij om emoties die zich in mijn lijf hebben vastgezet, los te laten en de boel weer te laten stromen. Soms is voor mij vooraf niet te duiden waar het zit, maar daar heeft Justa geen woorden voor nodig, haar handen leiden zelf wel de weg. Bij Justa voel ik mij volledig op mijn gemak en in goede handen.

Justa heeft magical hands en geeft liefdevolle aandacht. Een sessie bij haar betekent aankomen in mijzelf. Door te ervaren wat er vast zit in mijn lichaam, gaat de energie weer stromen. Na een behandeling bij Justa ga ik zingend naar huis en slaap ik als een roos.

Een massage van Justa is elke keer een kadootje. Haar persoonlijke aandacht vooraf maakt dat ik heel ontspannen op de tafel lig. Welk soort massage ik ga krijgen hangt van mijn wensen of vraag af. Na de massage nog tijd om weer bij te komen. Mijn hoofd is weer leeg en ik slaap heerlijk. Kortom een echte aanrader!

Een massage bij Justa is voor mij iedere keer heel erg fijn! Justa masseert op een hele aangename & verbindende wijze; ik kan heel bewust de massage volgen en erbij blijven met mijn aandacht. Het zorgt voor een diepe ontspanning, waardoor ik mijn lichaam weer ‘voel’. Ik ben dan heel dichtbij mezelf. De combinatie van de massage, meditatie en gesprekken met Justa geven me ook inzicht in mijn innerlijke processen. Alles is oké en niets moet… Justa is een absolute professional, en bovenal een bijzonder, warm mens!